Rumanček kamilkový

Kód: 10067
Novinka
Neohodnotené
€0,80 / ks
Na sklade
Môžeme doručiť do:
18.3.2025

Liečivá bylina, ktorá sa suší na liečivé využitie. Používa sa pri žalúdočných problémoch, zápaloch žalúdočnej sliznice, zápaloch dýchacích ciest a kože.

Detailné informácie

Podrobný popis

Rumanček pravý

Latinský názov: Chamomilla recutita
Odroda: jednoročná bylina
Výška rastliny: až 50 cm

Chemicky neošetrené Geneticky nemodifikované
Rumanček pravý je jednoročná bylina dorastajúca do výšky až 50 cm. Zbierajú sa čerstvo rozkvitnuté kvety, ktoré sa sušia na liečivé využitie. Používa sa pri žalúdočných problémoch, zápaloch žalúdočnej sliznice, zápaloch dýchacích ciest a kože. Výsev sa vykonáva od septembra do apríla, pričom zber je možný od mája do septembra.

Liečivé účinky

• Pomáha pri nádche, kašli a prechladnutí
• Posilňuje imunitný systém
• Podporuje trávenie
• Používa sa ako kloktadlo pri bolestiach zubov
• Vhodný na obklady a výplachy pri zápaloch a bolestiach
• Pomáha pri gynekologických problémoch
• Uplatňuje sa pri starostlivosti o jazvy a popáleniny
• Zmierňuje reumatické opuchy
• Pomáha pri nespavosti
• Upokojuje hemoroidy, vyrážky, popáleniny a ďalšie podráždenia

Výživové hodnoty

• Hlavnou liečivou zložkou rumančeka sú silice, ktoré predstavujú 1 až 3 %.
• Obsahuje modrú silicu, chamazulén, bisabolol, farnesén, matricín.
• Rumanček ďalej obsahuje horké látky, flavónové glykozidy, éterické oleje, rutín, kumarín, cholín a hyperozid.

Kuchynské spracovanie

• Najčastejšie sa používa na prípravu čaju alebo odvaru.
• Na prípravu čaju sa jedna čajová lyžička sušených kvetov zaleje 250 ml vriacej vody.
• Čaj sa lúhuje 15 minút a následne scedí.
• Odporúča sa piť trikrát denne po jedle, pričom by sa mal pripravovať vždy čerstvý.
• Rumanček sa nachádza aj v bylinkových čajoch určených na nachladnutie alebo žalúdočné problémy.

Skladovanie

• Kvety sa sušia v tmavej, dobre vetranej miestnosti, v tenkých vrstvách do 2 cm na hustých sitách alebo lískach.
• Nevhodné je pomalé sušenie, pretože stráca účinné látky a farbu.
• Nedoporučuje sa sušenie na slnku.
• Môže sa sušiť pri umelom teple do 40 °C.
• Kvety sa pri sušení neobracajú, aby sa zabránilo ich drobeniu a strate kvality.

Pestovanie

Klíčenie od výsevu po vzchádzanie: 30 - 90 dní
Termín výsevu:  február, marec, apríl - september, október, november
Zber: máj, jún, júl, august

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole:

Bezpečnostná kontrola