Pestovanie ozimnej cibule zo semena

Pestovanie cibule zo semena môže byť výzvou, ale s ozimnou cibuľou a správnym postupom si môžete dopestovať zdravé a odolné rastliny. Prečo sa spoľahnúť na osivo? Oproti klasickej sadzačke sa semeno osvedčilo ako efektívnejšie a menej náchylné na predčasné kvitnutie. Tento podrobný postup pestovania ozimnej cibule podľa skúseného agronóma Jurija Podlužného vám pomôže zvládnuť proces výsevu, prípravy na zimu aj jarnej starostlivosti.

 

Kedy a ako vysievať ozimnú cibuľu

Ideálny čas na výsev
Ozimnú cibuľu je vhodné vysievať koncom augusta až začiatkom septembra. Tento termín umožní rastlinám vytvoriť 3 až 4 listy pred zimou, čo zlepšuje ich šancu úspešne prezimovať. Ak rastlina vytvorí viac ako 5 listov, hrozí riziko, že na jar pôjde do kvetu.

 

Správna hustota a hĺbka výsevu

- Hustota výsevu: Odporúča sa vysiať približne 25 až 30 semien na bežný meter. Po vyklíčení by na meter malo zostať 18 až 24 rastlín, aby bola hustota porastu optimálna.

- Hĺbka výsevu: Semená vysievajte do hĺbky 2,5 až 3 cm. Táto hĺbka chráni korene pred mrazom a zabezpečuje lepšie prezimovanie rastliny.

 

Odolné odrody voči mrazom a ochrana proti škodcom
Pre výsev vyberte odrody odolné voči mrazom, napríklad odrodu Augusta. Na ochranu pred cibuľovou muškou a inými škodcami odporúčame pred výsevom inokulovať semená bioinsekticídom, ako je Neem Azal alebo Spintor. Ak máte kvapkovú závlahu, môžete bioinsekticíd aplikovať aj do vody.

 

Príprava ozimnej cibule na zimu

  • Monitorovanie počtu listov: Pred zimou je ideálne, ak cibuľa vytvorí 4 až 5 listov. Pri nižšom počte listov hrozí riziko zamrznutia. Vtedy sa rastlinu odporúča pred zimou prikryť agrotextíliou, ktorú odstránite medzi 10. až 15. marcom, aby ste podporili skorý jarný rast.
  • Ochrana pred plesňami: Po prvých mrazoch je vhodné aplikovať bio prípravky proti plesňovým ochoreniam, ako napríklad Prev-B2 a Polyversum. Polyversum obsahuje hubu Pythium oligandrum, ktorá potláča škodlivé huby a je schopná prežiť nepriaznivé podmienky vrátane mrazov.

 

Podpora rastu koreňového systému

Na podporu rastu koreňového systému odporúčame použiť biostimulant Righello, ktorý obsahuje prospešné baktérie, mykorízne huby Glomus spp. a entomopatogénne huby Metarhizium spp.. Tieto mikroorganizmy podporujú rast koreňov, zlepšujú príjem živín, zvyšujú odolnosť rastlín voči stresovým faktorom, ako sú mrazy a chránia korene proti škodcom.

 

Jarná starostlivosť

Na jar, po odstránení agrotextílie, aplikujte biostimulanty ako Oasis EM-1 na podporu rastu a regeneráciu cibule po zime.

 

Zber a skladovanie úrody

Ozimná cibuľa je pripravená na zber v polovici mája. Pri správnej starostlivosti počas vegetačného obdobia dosiahnete vysokú kvalitu úrody a dobrý výnos. Cibuľu skladujte na chladnom a suchom mieste, aby si udržala čerstvosť a trvanlivosť.

 

Záver: Výhody pestovania ozimnej cibule zo semena

Pestovanie ozimnej cibule zo semien je výhodnou voľbou pre záhradkárov, ktorí chcú dosiahnuť kvalitnú a zdravú úrodu. Správna starostlivosť, výber odolných odrôd a dodržiavanie overených pestovateľských postupov zabezpečia, že vaša cibuľa bude nielen chutná, ale aj dlho skladovateľná.