Pasca na slizniaky: Jeseň je ideálny čas na ich riešenie

Mnohí záhradkári sa potešili, keď sa zdalo, že slizniaky ustúpili, ale tento pokoj je len dočasný. Slizniaky sa často ukrývajú v pôdnych trhlinách a čakajú na priaznivejšie podmienky. Keď po dlhých týždňoch letného sucha začína znova pršať, ožívajú a pripravujú sa na jeseň. Ak plánujete jesenné výsevy šalátu, špenátu či iných plodín, účinná pasca na slizniaky je nevyhnutnou súčasťou vašej záhrady.

 

Prečo je jeseň dôležitá pre boj so slizniakmi

Jeseň je obdobie, kedy slizniaky kladú vajíčka, ktoré prežijú zimu a na jar sa z nich vyliahne nová generácia. To znamená, že ak nechcete, aby vás na jar opäť prekvapil masívny nápor, mali by ste zasiahnuť teraz. Efektívna pasca na slizniaky môže výrazne znížiť ich populáciu a ochrániť vašu záhradu pred poškodením.

Dosková pasca na slizniaky

Jednou z osvedčených metód ako znížiť počet slizniakov vo vašej záhrade, je použitie doskovej pasce Rozuma. Táto pasca láka slizniaky pomocou rôznych atraktantov, ako je kukuričný šrot alebo ovsené vločky. Pre zvýšenie účinnosti je vhodné pridať do pasce aj prípravky na báze fosforečnanu železa, ako sú Ferrimax alebo BROS VITROL, a hrubú kryštalickú soľ. Tieto prípravky narúšajú metabolizmus slizniakov, čo vedie k ich úhynu. Zhotovenie tejto pasce nájdete v návode od Volodymira Rozuma, ktorú spolu s potrebnou náplňou zakúpite v e-shope pestujmezdravo.sk.

 

Ekologické granule proti slizniakom: Ferrimax a BROS VITROL

V boji proti slizniakom môžete siahnuť po ekologických granulách, ako sú Ferrimax a BROS VITROL. Obe obsahujú fosforečnan železitý, ktorý spôsobuje paralýzu slizniakov tým, že narúša ich metabolizmus kalcia.

  • Ferrimax: Jeho účinná látka je fosforečnan železitý (25 g/kg) a dávkovanie je 5 gramov na m². Fosforečnan železitý zastavuje metabolizmus kalcia v tráviacom trakte slimákov, čo vedie k ich paralýze a postupnému úhynu. Univerzálne použitie a jednoduchá aplikácia tohto prípravku z neho robí obľúbenú voľbu pre záhradkárov.
  • BROS VITROL: Obsahuje difosforečnan železitý (24 g/kg) a vyžaduje nižšiu dávku (0,7 - 2,5 g na m²). Má vyššiu odolnosť voči dažďu a je cenovo výhodnejší v porovnaní s Ferrimaxom. Difosforečnan železitý funguje podobne ako fosforečnan železitý, pričom spôsobuje zastavenie metabolizmu kalcia a následnú paralýzu slimákov.

Prečo je BROS VITROL efektívnejší

Hoci je mechanizmus účinku oboch prípravkov rovnaký, BROS VITROL vyniká vyššou odolnosťou voči dažďu a nižším dávkovaním. To znamená, že pri rovnakom množstve ochránite väčšiu plochu a prípravok zostane účinný aj pri nepriaznivom počasí, čo je na jeseň mimoriadne dôležité.

 

Záver: Pasca na slizniaky je kľúčom k úspešnej ochrane úrody

Nasadenie pasce na slizniaky a použitie ekologických prípravkov, ako sú Ferrimax alebo BROS VITROL, je na jeseň zásadným krokom pre každého záhradkára. Pravidelná kontrola pascí a vhodné opatrenia vám pomôžu znížiť populáciu slizniakov a ochrániť úrodu pred ich poškodením, nielen teraz, ale aj v nadchádzajúcej jari.