Kaolínom proti bzdochám na rajčinách

Bzdochy na rajčinách môžu spôsobiť veľké škody, ak sa proti ním nezakročí včas. Jedným z účinných a ekologických riešení je použitie kaolínu. Tento prírodný minerál vytvára na rastlinách ochrannú bariéru, ktorá odradí škodcov a zabráni ich rozmnožovaniu. Naučte sa, ako správne použiť kaolín proti bzdochám a ochrániť vaše plodiny.

 

Ako pripraviť kaolínový roztok

Pre prípravu kaolínového roztoku rozpustite 25-50 gramov kaolínu v jednom litri vody. Pre lepšie priľnutie roztoku na listy pridajte organické zmáčadlo, ako je napríklad Liposam, a zmes dôkladne premiešajte. Uistite sa, že nádoba s roztokom je neustále pretrepávaná, pretože kaolín má tendenciu usádzať sa na dne.

Aplikácia kaolínu proti bzdochám

Pomocou záhradného postrekovača aplikujte roztok rovnomerne na všetky časti rastlín, pričom sa zamerajte najmä na spodnú stranu listov, kde sa bzdochy na rajčinách často skrývajú. Kaolínový postrek vytvára ochrannú vrstvu, ktorá fyzicky zabraňuje škodcom v priľnutí na rastliny a tiež ich odrádza od kladenia vajíčok.

Mechanizmus účinku kaolínu

Kaolín vytvára na listoch a plodoch rajčín bariéru, ktorá slúži ako fyzická ochrana. Tento ochranný film nielenže zabraňuje bzdochám v kladení vajíčok, ale zároveň znižuje ich aktivitu na rastline. Táto metóda je efektívna, netoxická a bezpečná pre životné prostredie, čo z nej robí výbornú voľbu pre ekologické pestovanie.

Pravidelné opakovanie postreku

Keďže kaolín sa môže zmyť dažďom a nové listy a plody neustále dorastajú, je dôležité postrek pravidelne opakovať. Tým zabezpečíte trvalú ochranu pred bzdochami počas celej sezóny.

Ekologická bezpečnosť

Kaolín je netoxický a bezpečný pre ľudí, zvieratá aj životné prostredie. Bežne sa používa nielen v poľnohospodárstve, ale aj v kozmetike a farmaceutickom priemysle.

Ochrana rajčín pred húsenicami

Ak sa na rajčinách objavia diery a vo vnútri plodov nájdete húsenicu, pravdepodobne ide o napadnutie morou bavlníkovou alebo psotou rajčiakovou. Pre účinnú ochranu pridajte do postreku aj bioprípravok Lepinox Plus. Tento prostriedok obsahuje účinnú látku Bacillus thuringiensis Ssp. kurstaki, ktorá pôsobí ako požerový prostriedok špecificky proti húseniciam motýľov rádu Lepidoptera.