Ako ochrániť plodiny pred zelenou bzdochou

Zelená bzdocha (Nezara viridula) je škodca, ktorý vám môže spôsobiť značné škody na úrode rajčín, paprík a iných plodinách, a to najmä v období liahnutia novej generácie. V tomto článku vám predstavíme najúčinnejšie riešenia na ochranu vašich plodín, vrátane bio prípravkov a mechanických opatrení.

Obrázok článkuBio postrek na bzdochy: Ako vám pomôže NeemAzal

NeemAzal je ekologický prípravok na báze výťažku z neemového stromu (Azadirachta indica), ktorý obsahuje azadirachtín. Táto látka zasahuje do hormonálnej regulácie bzdochy a účinne ovplyvňuje jej rast a vývoj, čím znižuje jej schopnosť živiť sa a rozmnožovať sa. Pre maximálnu účinnosť je dôležité aplikovať postrek pravidelne a v správnom čase, aby sa zabránilo ďalšiemu šíreniu tohto škodcu.

Kombinácia s Liposamom: Zvyšuje účinnosť postreku na bzdochy

Aby ste ešte viac zlepšili účinnosť NeemAzalu, odporúča sa jeho kombinácia s bio zmáčadlom Liposam. Liposam zlepšuje priľnavosť postreku na povrch rastlín a predlžuje jeho pôsobenie. Týmto spôsobom zabezpečíte dlhodobejšiu ochranu pred bzdochami.

Mechanická ochrana plodín: Ako zbierať vajíčka a nymfy bzdochy

Popri použití bio postrekov je dobré aplikovať aj mechanické opatrenia. Ručné odstraňovanie vajíčok a nýmf bzdochy je jednoduché a účinné riešenie. Použitie malého ručného vysávača vám umožní rýchlo a efektívne zbaviť sa mladých bzdoch, ktoré sa zdržujú na listoch rastlín.

Kaolínový postrek na bzdochy: Ochrana pred dospelými jedincami

Ak už vo vašej záhrade bojujete s dospelými jedincami zelenej bzdochy, kaolínový postrek je ideálnym riešením. Kaolín vytvára na povrchu rastlín ochrannú vrstvu, ktorá fyzicky zabraňuje bzdochám v cicaní štiav z rastlín. Tento ekologický spôsob je nielen účinný, ale aj šetrný k životnému prostrediu. Ako pri iných postrekoch, aj tu sa odporúča kombinovať kaolín s bio zmáčadlom pre lepšiu účinnosť.

 

Zhrnutie: Najlepšie riešenia na ochranu plodín pred bzdochami

  • NeemAzal: Bio postrek, ktorý narúša vývoj bzdochy a zabraňuje jej rozmnožovaniu.
  • Liposam: Zmáčadlo, ktoré zvyšuje účinnosť bio postrekov.
  • Kaolín: Bio postrek, ktorý ochraňuje rastliny pred dospelými jedincami bzdochy.
  • Mechanická ochrana: Ručné odstraňovanie vajíčok a nýmf bzdochy.

Použitím týchto metód spoločne môžete efektívne chrániť svoje plodiny pred škodcom a znížiť riziko poškodenia úrody.